Over Gerrit

Als het waar is dat wij onze identiteit ontlenen aan ons verleden dan is de vernietiging van het landschap van onze jeugd ook een aanslag op onze identiteit’.Met deze uitspraak maakt Gerrit Pleiter duidelijk waarom zijn nieuwe dichtbundel Moedergronden heet. Het verloren gaan van de moedergronden, aan de oude Zuiderzeekust bij Kampen, ervaart hij als een persoonlijke bedreiging. Veel gedichten in Moedergronden gaan over verdwenen landschappen, boerenbedrijvigheid, dorpscultuur en mystiek, maar ook over wat daarvan gespaard is gebleven. Grote variatie in woordgebruik, soorten rijm, alliteratie en enjambement geven aan elk gedicht een unieke vorm die de inhoud versterkt.

Gerrit Pleiter is geboren in Kampen. Na zijn studie Nederlands was hij docent aan het gemeentelijk gymnasium in Amersfoort. Hij publiceerde in Ontmoeting, De Nieuwe Stem en Maatstaf en raakte bij radio- en televisiewerk betrokken.Terug in zijn ‘land van herkomst’ schrijft hij weer gedichten, in de streektaal en in het Nederlands. De IJsselacademie publiceerde in 2002 zijn dialectbundel Uus van water en wind.  Zijn gedichten verschijnen regelmatig in poëziepuntgl en het literaire tijdschrift Opspraak.

Gepubliceerd on februari 16, 2010 at 4:21 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://gerritpleiter.wordpress.com/over-gerrit/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. Tijdloosheid is een kenmerk van poëzie die over generaties heen blijft voortbestaan, zo inzicht, troost en houvast biedt, thuiskomst in het moederland. Dat alles vind ik hier, en meer. Met dichterlijke groet, Rombout

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: